- موضوع خبر : اخبار ایران, اخبار سیاسی
- شناسه خبر: 533
هدف اول در انتخابات مجلس تحقق پیدا کرد؛ یعنی تندروهایی که ما وجودشان را مضر میدانیم، تحقق یافت. حالا مجلسی که تشکیل شد، هرچند انسجام و آشنایی با موازین ندارد؛ اما روزبهروز اثرگذاری بهتری پیدا میکنند.
وقت وزنکشی درون جریان اصلاحات نیست
محمدرضا خاتمی با حضور در بیستودومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها در نشست پرسش و پاسخ که در غرفه خبرگزاری کار ایران برگزار شد، شرکت کرد و به سؤالات متعددی درباره فعالیتهای انتخاباتی اصلاحطلبان و موارد دیگر پاسخ داد.
**هدف اول در انتخابات مجلس تحقق پیدا کرد؛ یعنی تندروهایی که ما وجودشان را مضر میدانیم، تحقق یافت. حالا مجلسی که تشکیل شد، هرچند انسجام و آشنایی با موازین ندارد؛ اما روزبهروز اثرگذاری بهتری پیدا میکنند. امروز معتقدم فراکسیون امید منسجمترین و مؤثرترین فراکسیون مجلس است. کارش را هم در انتخابات نهادهای مهم مانند شوراها و احزاب دیدیم و امیدوارم در آینده شاهد هماهنگیهای بیشتری نیز باشیم.
**ما واقعیت را در نظر داریم و میدانیم وقت وزنکشی درون جریان اصلاحات نیست. استراتژی این است که تا اطلاع ثانوی همچنان تأکید بر روی هدف باشد. درباره ریاستجمهوری تکلیف معلوم است. روحانی برنامههای خوبی داشته و میدانیم نتوانسته همه برنامههایش را اجرا کند؛ چراکه موانع و گرفتاریها زیاد بوده است.
** در شوراها هم اساس همان قبلی است. در این انتخابات مجلس ناظر است و امکان رقابت بیشتر است؛ اما رقابت داخلی بیشتر است. کار شورایعالی سیاستگذاری برای اقناع همه اصلاحطلبان در یک فهرست سختتر خواهد بود.
**من و عبداالله ناصری تصمیم گرفتیم ترکیب شورا کاملتر شود. ما محدودیت عددی داشتیم و یکسری دوستان بودند که حضور آنها تنوع را در شورا بیشتر میکرد. از ابتدا گفتم بهتر است من نباشم و دیگران باشند تا انسجام در جریان اصلاحات و پوشش بیشتر در جریان دارای سلیقههای مختلف باشد. جمعکردن اینها دور هم اهمیت داشت. بهایندلیل تصمیم گرفتیم این سلیقهها را درون شورا پوشش دهیم تا هیچکسی احساس نکند از این نظر کمبودی هست.
** باید اجماع صورت میگرفت؛ اما مسئله اصلی این بود حق استانها را برای تصمیمگیری به رسمیت بشناسیم و از مرکز برای آنها تصمیمگیری نشد. این بنا در شوراها هم هست. دست ما در این انتخابات بازتر است. تعامل با نیروهای مختلف ازجمله اعتدالگرا بیشتر خواهد بود و همان روند را ادامه میدهیم.
** شورایعالی مصوب خود شورای هماهنگی است. خود این دوستان به نتیجه رسیدند این بهترین راه است. شورایعالی برای احزاب وظیفه و تکلیف تعیین نمیکند. الان شورایعالی یک وظیفه دارد و آن ایجاد اجماع در انتخابات است؛ اما واقعیت کشور هم این است که ما چقدر حزب فراگیر قوی داریم که این نقش را ایفا کنند؟ زمانی که احزاب قوی داشتیم، میگفتند انحصارطلبی و الان این را میگویند. ما شخصیتهای تأثیرگذار زیادی داریم.
** در انتخابات مجلس احزاب نمیتوانستند بهتنهایی کاری کنند؛ اما یک ویدئوی چهاردقیقهای نتیجه را رقم زد. جریانهایی هنوز درون شورای هماهنگی نیستند. الان شورایعالی وظیفه هماهنگی در انتخابات را دارد و نمیخواهد کار حزبی کند. شورایعالی سیاستگذاری، کاتالیزور است و به فعالیت حزبی شکل میدهد. الان دنبال یافتن راهی هستیم که همه صداهای اصلاحات درونش باشند. شورایعالی هم همه اصلاحطلبان را پوشش نمیدهد، برای همین باید همه اصلاحطلبان مطمئن باشند صدایشان به مرکز میرسد. این مسئله سازوکارهای خودش را میخواهد که هنوز مهیا نشده است.
** برداشت من از صحبت دراینباره این نبود که در دوره نمایندگی نظارت شورای نگهبان وجود داشته باشد. برخی اعضای شورای نگهبان در صحبتهای خود دراینباره افقی را نشان دادند که نمایندگان حساب کار خود را بکنند که در چهار سال بعدی بتوانند تأیید صلاحیت بگیرند. اگر اعتبارنامه نمایندهای تصویب شود، دیگر شورای نگهبان کاری ندارد. خود نمایندگان هم مثل چاقویی هستند که دسته خودشان را نخواهند برید.
**همانطور که از سوی آقای روحانی اعلام شد، این ممنوعالتصویری از سوی شورایعالی امنیت ملی نبود؛ اما میگویند این مصوبه متعلق به دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی است. ما هم بارها خواستیم درصورتیکه چنین مصوبهای وجود دارد، اعلام کنند.
** از سوی دیگر تصمیم دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی الزامآور نیست. به لحاظ قانونی آن دسته از تصمیمهای شورایعالی امنیت ملی که به امضای رهبری برسد، لازمالاجراست.
**درباره موضوع رفع حصر در دیدارهای مختلف همواره مطالبهگری وجود داشته است. فراموش نکنیم آقای روحانی که نمیتواند برود در را باز کند و آقایان را بیرون بیاورد. این موضوع با مذاکره حل میشود. تا جایی که میدانم، هم آقای روحانی تلاشهایی را کردهاند؛ بههرحال در کشور رئیسجمهوری تلاش میکند. اینکه همه دستگاهها به او پاسخ مثبت دهند، تضمینشده نیست. روحانی در حد وسع خود در موضوع رفع حصر تلاش کرده است که محقق نشد، نباید بگویم احمدینژاد باز بیاید رئیسجمهوری شود. بهگونهای رفتار نکنیم که گامهای مثبت در بازشدن فضای سیاسی را از بین ببریم. روند تلاشها برای رفع حصر امیدوارکننده است.
**سال ۸۸ هم رهبری گفتند شور انتخاباتی مایه افتخار است. ایشان تنها از مناظرهها انتقاد کردند. باید درباره مسائل سال ۸۸ بدون سروصدا ابعاد را شکافت.
لینک کوتاه: