- موضوع خبر : اخبار استان بوشهر, بدون نمایش, دیدگاه
- شناسه خبر: 4669
آیا منابع مالی شهرهایی مانند دوبی و جده که در حال ساخت یا بهره برداری از مونوریل می باشند (به عنوان شهرهای ساحلی) با بوشهر عزیزمان قابل مقایسه است؟
اکبر توسلی
خبری در تاریخ ۴ بهمن سایت خلیج فارس مندرج شده بود که : “به دعوت شهرداری بوشهر سرمایهگذاران کرهای برای ساخت مونوریل و هتل به بوشهر آمدند”. در متن این خبر اشاره گردیده بود که “در پایان این نشست شهردار بوشهر به همراه سرمایه گذاران کرهای از محلهای مونوریل و هتل پنج ستاره بازدید کرده و به توافقات اولیه دست یافتند.”
در این مجال برآنم که به صورت مختصر چند نکته در خصوص مونوریل عرض نمایم و در انتها به نتیجه گیری کوتاه بسنده کرده و قضاوت را به شما شهروندان عزیز می سپارم. در ابتدا لازم به ذکر است که بنده در خصوص سیستمهای انبوه بر همگانی یادداشتی را در همین سایت در تاریخ ۱۱ مرداد ارائه نمودم. دوستانی که علاقمند به آشنایی بیشتر با معیارهای انتخاب سیستم انبوه بر حمل و نقل همگانی هستند، می توانند یادداشت مذکور را ملاحظه نمایند.
۱- آیا وضعیت زیرساختهای حمل و نقلی شهر بوشهر بگونه ای است که تمامی معضلات رفع گردیده و تنها کمبود سیستم لوکس و مدرن مونوریل در آن به چشم می خورد؟ آیا ذره ای فکر شده است که احداث سیستمی که هزینه ساخت آن حداقل بالغ بر ۷۰ میلیارد تومان به ازای هر کیلومتر می باشد، چه بار مالی را بر دوش شهر می گذارد؟ با این هزینه، چه تعداد پروژه عمرانی را می توان در شهر بوشهر اجرا کرد و گره ای از مشکلات مردم گشود؟
۲- این طرح بر اساس کدام مطالعات و مصوبه در دست پیگیری می باشد؟ لازم به ذکر است که در شرح خدمات مطالعات جامع حمل و نقل شهری و حومه (ضابطه شماره ۳۱۴ سازمان مدیریت) که در سال ۱۳۹۵ منتشر گردیده، مطالعات ریلی را در حوزه شهرهای با جمعیت بالای یک میلیون نفر نیاز دانسته است. آیا جمعیت کنونی بوشهر (نزدیک به ۲۱۰ هزار نفر) با این عدد متناسب است؟ آیا این طرح با هماهنگی مسئولین ارشد استانی و شهرستانی بوشهر در حال پیگیری است؟
۳- آیا منابع مالی شهرهایی مانند دوبی و جده که در حال ساخت یا بهره برداری از مونوریل می باشند (به عنوان شهرهای ساحلی) با بوشهر عزیزمان قابل مقایسه است؟
۴- با توجه به موقعیت خاص بوشهر از نظر استراتژیک، آیا از نظر پدافند غیر عامل احداث مونوریل با ستونهایی در ارتفاع بلند، قابل پذیرش است؟ موقعیت اقلیمی و بومی بوشهر، پذیرای این سیستم انبوه بر است؟
۵- با توجه به جایگاه و عملکرد این سیستم ریلی شهری، آیا احداث آن، مشکلی از حمل و نقل شهر را مرتفع می سازد؟ کاش مدیران شهری با یک سفر ساده به قم، از سرنوشت مونوریل قم اطلاع حاصل می کردند. سرنوشت پروژه با یک جستجوی ساده در اینترنت قابل پیگیری است. پروژه ای که هزینه ها و شرایط آن سبب گردیده مسئولان نه راه پس دارند و نه راه پیش. فقط به دنبال بودجه ای هستند که به صورت ناقص آن را به اتمام رسانند و به هیچ عنوان امکان تامین بودجه ادامه طرح میسر نمی باشد.
۶- حتی اگر مقرر باشد سیستم انبوه بر در سطح شهر بعد از مرتفع شدن سایر مشکلات حمل و نقلی شهر به اجرا درآید، بهتر نیست مطالعاتی در این زمینه توسط مشاور ذیصلاح انجام شود؟ آیا احداث سیستم اتوبوسرانی تندرو (BRT) با هزینه حداقل کمتر از یک دهم مونوریل، قابل حصول و اجرا نیست؟ آیا این سیستم انطباق بیشتری با شرایط اقلیمی و جمعیتی شهر ندارد؟ حتی به فرض اگر بخواهیم سستم ریلی در شهر اجرا کنیم، تراموا و LRT با هزینه نصف مونوریل قابل اجرا بوده که به طور حتم، مزایای آن بیش از مونوریل است.
در نهایت، ای کاش مدیران عزیر و علاقمند به توسعه شهر، ابتدا مشکلات موجود را مرتفع می کردند و همت خود را معطوف به رفع موانع فعلی می نمودند. اگر نیز قصد اجرای سیستمهای مدرن حمل و نقلی در شهر را داشتند، از راه علمی و صحیح پیش می رفته و براساس نتایج مطالعات، مصوبه مورد نیاز را اخذ نموده و سپس اقدام نمایند و از انجام اقدامات نمایشی پرهیز نمایند.
لینک کوتاه:
یکم :جستاریست بسیاربسیار مستند وراهبردی.بدا به حال ما که “علم”*را نمی پذیریم.دوم:درپایان پاراگراف یکم ، درست تر آنست که “گره ها”آورده شود . بهروز باشید!* “علم” برابر “سیانس” و به مفهوم نگره ء رودکی چنگ نواز آورده ام:د انش اندر دل چراغ روشن است/وز همه بد بر تن تو جوشن است!