- موضوع خبر : اخبار اجتماعی
- شناسه خبر: 18345
از اواسط اسفندماه سال گذشته، تا همین هفتهی اخیر، بوشهر نسبت به دیگر مناطق کشور وضعیت بهتری در مواجهه با بحران کرونا داشت. بوشهر برای هفتهها وضعیتی سفید داشت و همچنین آخرین استانی بود که بیمار کرونا مثبت در آن تشخیص داده شد.
عدهی بسیاری مراقبتهای مردم و کنترل مسیر عبور و مرور شهری را علت این امر دانسته و نقش اصلی را در شکلگیری این وضعیت به مردم میدادند.
اما در هفتههای اخیر افزایش تعداد مبتلایان حکایت از وضعیتی دارد که در مرز هشدار است و روز به روز بحرانیتر میشود. وضعیتی که نگرانی مردم را هر روز بیشتر میکند و آنها را در تنگنایی میان ضروریات زندگی و ترس از کرونا قرار میدهد.
در این نگرخواهی تلاش کردیم بهجای آنکه به سراغ کارشناسان و صاحبنظران برویم، بیشتر از شهروندان بپرسیم. چرا که نظر آنها درک بیواسطه و مستقیمتری از فضای عمومی جامعه در اختیار ما میگذارد.
محمد غمخوار
۱. در حالی که استان بوشهر از اسفندماه وضعیت خوبی نسبت به دیگر مناطق کشور داشت، آمارهای هفته اخیر، حکایت از افزایش تصاعدی مبتلایان به ویروس کرونا دارد. به نظر شما علت این افزایش آمار چیست؟
علت بالا رفتن آمار کرونا در بوشهر به عوامل مختلفی بستگی دارد که می توان هر کدام را به صورت کامل مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داد . بعد از آنکه به علل مختلف وضعیت بوشهر به نسبت سایر استانها از نظر تعداد مبتلایان وضعیت به سامانی بود این شائبه را در بین مردم و مسولین ایجاد کرد تقریبا به پایان کرونا نزدیک شده ایم و لذا ترس و نگرانی و استرس کم کم رخت بر بست و مردم شروع به فعالیتهای عادی زندگی بدون توجه به دستورالعمل ها و پروتکل های بهداشتی نمودند .عدم رعایت نکات بهداشتی و همچنین بالا رفتن قدرت بیماریابی و نصب آزمایشگاه در بوشهر از عوامل تاثیر گذار در افزایش بیماران ناشی از ویروس کرونا بود. خیلی از مردم احساس می کردند با گرم شدن هوا, شاهد کاهش آمار باشند اما با توجه به یافته های جدید عامل اصلی انتقال از راه تنفس می باشد که در این زمینه می توان به راحتی دریافت که گرما نه تنها کمکی در کاهش آمار نداشته است بلکه به نظر می رسد با گرم شدن هوا و روشن نمودن کولر های گازی, خطر انتشار ویروس در فضاهای بسته همچون ادارات دولتی و شرکتهای خصوصی و مغازه ها و حتی خودروها به جهت افزایش سرعت جریان هوا و احتمال انتقال ترشحات عطسه و سرفه افراد مبتلای بدون علائم با عنایت به عدم استفاده همگانی از ماسک بیشتر شده است .یکی دیگر از عوامل اصلی در شیوع بیماری پرسه بیماران بدون علائم و حتی بیماران دارای تست مثبت در خیابانها و معابر عمومی بدلیل عدم انطباق قرنطینه خانگی با استاندارهای جهانی است .بسیاری از افراد به دلایل متعدد قوانین قرنطینه خانگی را رعایت نمی کنند و کنترلی هم بر آمد و شد آنها وجود ندارد .از طرفی فاصله بین تست تا جواب ازمایش هم که معمولا بین سه تا پنج روز می باشد و در این فاصله افراد تست داده به راحتی تردد می کنند نیز در افزایش آمار بی تاثیر نیست .
۲. به نظر شما متولیان رسمی در این زمینه چقدر مقصرند؟ مسئولیت دولت و مدیران استانی در این وضعیت چیست؟
شاید به توان با قاطعیت نقش مسولین بویژه مسولین دولتی را در افزایش تعداد مبتلایان, نقش برجسته ای دانست .کمبود امکانات بهداشتی و بیمارستانی و آزمایشگاهی در استان , روزمرگی و اجرای دستورات ستاد مرکزی مقابله با کرونا بدون در نظر گرفتن وضعیت حاد استان, آشفتگی در تصمیمات و نداشتن هیچ گونه ضمانت اجرایی برای مصوبات استانی از جمله نقش هایی است که می توان برای مسولین بر شمرد .از طرفی دیگر رابطه ای میان فقر و افزایش آمار نیز وجود دارد .بدون تردید فشار اقتصادی و معیشتی, فقر , بیکاری مزمن, کودکان کار, زباله گردی و حاشیه نشینی و کارگران روزکار که تماما به جهت جلوگیری از گرسنگی تبعات آلوده شدن به ویروس و آلوده نمودن جامعه به صورت ندانسته را بر خود هموار می کنند تماما از نقش مسولین بویژه دولت در تامین حداقل های این قشر عظیم حداقل در دوران گذار از کرونا حکایت دارد .بهر صورت بسیاری از مردم بین تحمل گرسنگی خود و خانواده و ابتلا به کرونا, دومی را انتخاب خواهند کرد زیرا اولی نقد و دومی نسیه است .گرسنگی حتمی و اما ابتلا به کرونا از درصد کمتری به زعم آنها برخوردار است .مسولین دولتی و استانی می توانستند با راهکارهایی و با کمک خیرین می توانستند از تبعات اقتصادی ناشی از کرونا را حداقل برای این قشر کاهش بدهند که این مهم صورت نگرفت و یا بسیار کمرنگ و در حد شو های تبلیغاتی بود.
۳. بسیاری از بیمبالاتی مردم گلایه میکنند و عدهای دیگر مردم را ناگزیر به حضور در جامعه میدانند. بهنظر شما سهم مردم در ایجاد شرایط جدید که به افزایش تعداد مبتلایان انجامیده است، چقدر است؟
مردم نسبت به این بیماری واکنشهای متفاوتی از خود بروزداده اند .عده ای به وحشت افتاده و از اولین روزها راه قرنطینه محدود را پیش گرفته اند. عده ای دیگر بلاتکلیف و بین انتخاب ماندن در خانه و کسب و کار و بیرون آمدن مردد هستند. اما گروه بزرگتری با بی خیالی و عدم رعایت نکات بهداشتی و حتی زدن ماسک که از الزامات اصلی استاندارهای سازمان بهداشت جهانی است خود و دیگران را در معرض خطر جدی قرار می دهند .شرکت در تجمعات مختلف, برگزاری مهمانی های گروهی , خیابان گردی , پاساژ گردی و عادی سازی روند زندگی بدون توجه به الزامات بهداشتی و رعایت نکات ایمنی از خصایص این گروه از مردم است که متاسفانه مسولیت اجتماعی خود را به هر دلیل رعایت نمی کنند . علی رغم فرهنگ سازی مناسب که می تواند از نقاط قوت دستگاههای مسول مقابله با ویروس باشد هنوز بسیاری از مردم به هیچ توصیه ای توجه نمی کنند .
۴. راهکار پیشنهادی شما برای گذار از این وضعیت چیست؟ به نظر شما هفتههای آینده بحران کرونا در بوشهر مدیریت میشود یا با افزایش تعداد مبتلایان بوشهر نیز همچون استانهای شمالی وضعیتی خطرناک پیدا میکند؟
۱-الزام تمام فروشگاهها, بویژه فروشگاههای بزرگ و زنجیره ای به توزیع ماسک رایگان و رعایت کامل فاصله گذاری اجتماعی
۲- محدودیت ساعات فعالیت برای کسبه و فعالین بخش خدمات
۳- کاهش نیروهای انسانی ادارات دولتی و شرکتهای خصوصی و رعایت دور کاری و یا شیفت بندی
۴- محدویت تردد در اماکن عمومی و تفریحی و تعطیلی پارکها
۵- الزام تمام مردم به زدن ماسک و برخورد با متخلفین ( توزیع ماسک رایگان در بین مردم بهترین راه حل است )
۶- ممنوعیت تردد در اماکن دولتی بدون ماسک
۷- استفاده از خدمات دولت الکترونیک به منظور کاهش تردد مردم در ادارات
۸- راه اندازی سیستم نوبت دهی تلفنی برای همه دستگاههای اجرایی
۹- تسریع در خدمات دهی به مردم به جهت جلوگیری از تکرار مراجعات حضوری
۱۰- افزایش تعداد آزمایشگاههای انجام تست کرونا به متطور جلوگیری از ازدحام افراد مشکوک
۱۱- کنترل و پایش مستمر افراد دارای تست مثبت به جهت جلوگیری از خروج آنها از قرنطینه خانگی با کمک مردم و فعالین اجتماعی به عنوان نیروهای داوطلب
۱۲ – برخورد با مالکین خانه باغ ها و خانه های مبله که رعایت الزامات بهداشتی را نمی کنند و در شیوع این بیماری تاثیر گذار هستند
۱۳- استفاده از پتانسیل نیروهای مردمی و اصحاب رسانه و سازمانهای فرهنگی جهت فرهنگ سازی و آموزش مردم
اما با همه این اوصاف و بر اساس تجربیات صورت گرفته و عدم رعایت حداقلی پروتکل ها , چنانچه تصمیمات درست و علمی بر اساس شرایط موجود توسط مسولین ذیربط گرفته نشود , به نظر بنده در کوتاه مدت قادر به مهار این ویروس نباشیم و می توانم پیش بینی کنم که تعداد مبتلایان در استان بوشهر از بسیاری استانها پیشی بگیرد که این می تواند زنگ خطری برای استان باشد .ضمن اینکه با توجه به کمبود امکانات بیمارستانی در بوشهر, در صورت افزایش تصاعدی بیماری و افزایش میزان بستری در بیمارستانها و عدم جوابگویی امکانات به نسبت بیماران, شاهد یک فاجعه باشیم که البته امیدوارم مردم با رعایت نکات بهداشتی و مسئولین با افزایش امکانات و تجهیزات, از این روند جلوگیری نمایند .
لینک کوتاه: