- موضوع خبر : بدون نمایش, دیدگاه
- شناسه خبر: 5130
رونمایی لایحه پیشنهادی منع خشونت علیه زنان
منیژه مؤذن
روز سه شنبه ١٢ بهمن از لایحه پیشنهادی منع خشونت خانگی علیه زنان که توسط گروهی از وکلای دادگستری و فعالین مدنی تهیه شده با حضور فعالین سیاسی و مدنی در کانون وکلای دادگستری رونمایی شد.
در پنل اول این برنامه که با حضور مریم کیان ارثی،خلود علم،زهرا مینویی و شیما قوشه برگزار شد مریم کیان ارثی گفت: هیچ قانون مدونی در حوزه حمایت از بزه دیدگان خشونت خانگی وجود ندارد و اثبات آن به سختی ممکن است،آمار نشان میدهد که ۶۶ درصد زنان ایرانی در طول زندگی مشترک حداقل یکبار مورد خشونت خانگی قرار میگیرند.٧٠ درصد از آزارهای جنسی به آزار جنسی دختران اختصاص داشته که فقط ٢۵ درصد آنها توسط افرادی خارج از خانواده واقع شده اند.یعنی حدود ۵٠ درصد این خشونت توسط افراد خانواده اعمال شده است.
در ادامه خلود علم وکیل دادگستری و مشاور حقوقی کانون شهروندی در خصوص فصل نخست این لایحه که به تعاریف اختصاص دارد گفت:با مطالعه و بررسی قوانین بیش از ٢٠ کشور به این نتیجه رسیدیم که دامنه تعریف نوین خشونت با تعاریف کلاسیک آن بسیار متفاوت است. در زندگی روزمره و عرفهای غیرمترقی اجتماعی با چهرههای متفاوتی از خشونت روبهرو هستیم که ما را با چالش و جدل مواجه کرده است تا بهسختی به تعریفی از خشونت برسیم. از طرفی اینکه دایره حمایت این لایحه چه کسانی را دربر بگیرد نیز از دیگر چالشهای ما بود که در نهایت تصمیم بر این شد که این لایحه صرفا از زنان حمایت کند.
در ادامه زهرا مینویی وکیل دادگستری بیان کرد که:مبانی و رویکردهای ناظر بر این لایحه پیشگیرانه،حمایتی،ترمیمی و اقدام مثبت بوده است.تلاش کرده ایم تا رویکرد حمایتی ناظر بر ساختار سازی و نهاد سازی باشد و هدف آن حمایت از بزه دیده و توقف فوری خشونت باشد.”
وی در ادامه افزود”رویکرد ترمیمی به جای تمرکز بر مجازات بزه کار تلاش جمعی برای التیام بخشی بر آسیب دیده از طریق جبران خسارت را مد نظر داشته است”
شیما قوشه وکیل دادگستری و عضو کانون شهروندی زنان نیز در ادامه خاطرنشان کرد”«با توجه به رویکرد حمایتی این لایحه ما مواردی را پیشبینی کردیم که ویژگیهای زیادی دارند؛ اما مهمترین ویژگی این لایحه سرعت در رسیدگی است،با توجه به اینکه بخش زیادی از این جرایم در فضای خانه اتفاق می افتد اگر سرعت در رسیدگی نباشد وضعیت زندگی خانوادگی و فرزندان نامشخص و منجر به ادامه خشونت میشود.”
در ادامه برنامه که با حضور مهناز افشار هنرپیشه و مصطفی کواکبیان نماینده مجلس برگزار شد، مهناز افشار گفت: “وقتی در خانواده ای خشونت وجود دارد هیچ تضمینی برای تربیت سالم فرزند وجود ندارد،حضور مردان در این جمع نشان دهنده این است که ما به دنبال عدالت هستیم نه جنسیت.” وی در خاتمه افزود”اختلاف نظرها را میتوان برای رسیدن به نتیجه ای درست و منطقی به نفع همه تعدیل کرد”
مصطفی کواکبیان نماینده مجلس نیز بیان کرد:”در زمینه مسائل زنان باید فرهنگ سازی صورت بگیرد”
وی پیشنهاد داد که” هیئتی از وکلا و فعالین مدنی به رایزنی با مجلس بپردازند”کواکبیان همچنین از ایجاد یک تشکل در زمینه مسائل زنان سخن گفت و قول پیگیری و حمایت در رابطه با لایحه مذکور را داد.
در پنل دوم برنامه که با حضور لیلی ارشد مددکار و فعال اجتماعی،مرضیه ابراهیمی جامعه شناس و وحید مشکانی دکترای حقوق جزا برگزار شد لیلی ارشد فعال اجتماعی گفت:”ما به شدت نیازمند قوانین حمایتی هستیم،حمایتهای اجتماعی در قوانین بسیار کم دیده میشود.زنی که مورد خشونت واقع میشود به مراجع قانونی مراجعه نمیکند زیرا این تجربه را دارد که اگر مراجعه بکند هم اتفاقی نمی افتد.”
مرضیه ابراهیمی دکترای جامعه شناسی نیز خاطر نشان کرد:”این لایحه تایید میکند که خشونت خانگی نیازمند تغییر و اقدام است.وضعیت اجتماعی ما از لحاظ خشونت خانگی نگران کننده است.به لحاظ فرهنگی خانواده مهمترین نهاد اجتماعی است پس باید از این نهاد مراقبت کنیم.”
وحید مشکانی دکترای حقوق جزا به عنوان آخرین سخنران برنامه گفت:”از اقسام خشونت خشونت خانگی بر علیه زنان روز به روز رو به توسعه و فراوانی است چرا که عرفها و نگاههای مستبدانه به جایگاه زن موجب میشود که وقوع خشونت بر علیه آنها موجه جلوه کند،سکوت و پذیرش زن موجب تداوم خشونت میشود و کوچک انگاری دست اندرکاران نظام عدالت کیفری موجب فراوانی این قسم از خشونت میشود.”
کانون شهروندی زنان
لینک کوتاه:
زهازه!گزارش رسا وزیبا وسود رسانی بود.(بلیغ وفصیح ومفید:تا زبان عربی را نیز ، ارزش داده باشم)دو پیش نهادویک یادمان:هرگز در جمع واژه های عربی ،از _ ین سود نبرید!( فعّالان ، موءمنان ،محصّلان بسیار بهترند!)اگر این گزارش با چکیده ای در آغاز همرا بود ؛بسیار بیشت خوانده می شد!خانواده ی ارجمند کیان ارثی باید برای بوشهری ها آشنا باشد؟ نام خانوادگی “مینویی”نیز یادمانیست از زنده یاد “مجتبی مینویی”( در شناسنامه ، مینوی!که او خودمینوییبرزبان می آورد! بزرگا مردا که اوبود! خاک بر او خوش باد. بهروز وبه روز باشید!