- موضوع خبر : اخبار اجتماعی, اخبار سیاسی
- شناسه خبر: 2678
موذنی: جهان در معرض خطر بزرگی است. حضور ترامپ صلح، محیط زیست، پلورالیسم، حقوق بشر، حقوق زنان و امنیت را با چالش جدی مواجه می سازد . متاثر از حضور ترامپ ، پوپولیست ها و تتدرو های جهان، متحد شده اند و اتحاد انها علیه تکثر، پلورالیسم ، صلح و همه ارزش های بشری است.
سایت جامعه به بهانه آغاز سال نوی میلادی، سوالاتی را با چندین تحلیل گر درباره اوضاع جهان و ایران مطرح کرده است. که در ادامه پاسخ آنها را می خوانیم….
*حمید موذنی(روزنامه نگار، پژوهشگر)
جهان پسا ٢٠١٧ با روی کارآمدن ترامپ، جهانی ترسناک تر است.
۱٫مهم ترین اتفاق ٢٠١۶ برجام بود. برجام نشان داد هنوز می توان به دیپلماسی بجای منازعه تکیه داد. اما برجام توان برساختن یک گفتمان را نداشت و بیشتر کارکرد پادگفتمان تروریزم و جنگ را داشت که در نهایت و متاسفانه همین موضوع نیز دستاویز منازعه جویان قرار گرفت و به عامل فشار تندروها و منازعه جویان برای بهره برداری سیاسی و انتخاباتی تندروهاقرار گرفت.
من فکر می کنم برجام با همه دستاوردهای مثبتش به لحاظ بازه زمانی در وقت مناسبی رخ نداد. برجام یا یک سال پیشتر و یا یک سال بعد تر بایست رخ میداد. برجام در انتخابات امریکا عامل حمله به برجامیان و موجب تقویت تندروها و روی کار آمدن ترامپ شد و در عرصه داخلی هم ، تمرکز دولت روحانی تمامن صرف آن شد و دولت روحانی بجای کنشگری در برابر مخالفان برجام بیشتر درگیر واکنش شد.
۲٫تلخ تربن اتفاق سال ٢٠١۶ بدون شک ،انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری امریکا بود. انتخاب ترامپ ، چنان دهشتناک و خطرناک است که من حتا آن را از فاجعه ١١ سپتامبر هم فجیع تر تصور می کنم. اگر انتونی گیدنز جامعه شناس انگلیسی پس از فاجعه یازده سپتامبر تاریخ جهان را به دو بخش قبل و بعد از ١١ سپتامبر تقسبم بندی نمود. من آن را در برابر انتخاب ترامپ ناچیز شمرده و جهان را به پیش و پس از ترامپ تقسبم می کنم.
در واقع در ١١ سپتامبر با تکنولوژی مدرن توسط هواپیماهای مسافربری به مدرنیزاسیون حمله شد، اما در انتخابات جدید امریکا از طریق روح جهان مدرن یعنی انتخابات به مدرنیته حمله گردید.
در اولی گفتمان تقابل تمدنی و دینی تقویت شد و در دومی هویت ملی تحریک شده و در کنار هویت دینی در برابر تکثر و میانه روی قرار گرفته است. اگر در اولی دولتها بدون در نظر گرفتن آرا عموم به جنگ های تمدنی روی می آوردند این بار مردم با انتخاب خود به تقابل و نزاع مشروعیت داده و وجه خطرناک تری به آن بخشیده اند و ستیز هویت ها، توان مضاعفی پیدا کرده است. به نظر می آید روزهای تلخ و سیاهی پیش روست.
جهان در معرض خطر بزرگی است. حضور ترامپ صلح، محیط زیست، پلورالیسم، حقوق بشر، حقوق زنان و امنیت را با چالش جدی مواجه می سازد . متاثر از حضور ترامپ ، پوپولیست ها و تتدرو های جهان، متحد شده اند و اتحاد انها علیه تکثر، پلورالیسم ، صلح و همه ارزش های بشری است.
۳٫جهان پسا ٢٠١٧ با روی کارآمدن ترامپ، جهانی ترسناک تر است. به نظر می آید گسل ترامپ به تحرک گسل های دیگر انجامیده و بعد از آن ، اتحادیه اروپا را هم در خواهد نوردید و در نتیجه با افزایش خشونت و جنگ روبرو هستیم.
جنبش های میانه رو و اصلاح طلب در جهان به ویزه منطقه خاورمیانه با فشار بیشتر روبرو شده و تضعیف می شوند و نظام های بنیاد گرا رو به تقویت می روند.
انتخابات های پیش رو در تمام جهان به ویژه اروپا، مهم ترین سنگر های دموکراسی و پلورالیسم اند و بایست امیدوار بود مردم از این صندوق ها ، ترامپ های جدیدی وارد عرصه سیاست نکنند.
لینک کوتاه: