- موضوع خبر : اخبار اجتماعی, بدون نمایش, دیدگاه
- شناسه خبر: 1239
ا کبر توسلی (کارشناس مدیریت شهری)
نگاهی به مناطق جنوبی شهربندر بوشهر نشان می دهد که توسعه متوازن و همگام با نواحی شمالی شهر اتفاق نیفتاده و زیرساختهای شهری در این مناطق آنچنان که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته است.
در این مجال، نگاهی کوتاه به وضعیت جمعیت و زیرساختهای حمل و نقل در این ناحیه میپردازیم.
لازم به ذکر است که مشکلات نواحی جنوبی شهر بسیار زیاد است که بررسی و تجزیه و تحلیل جامع آن، مجال زیادی میطلبد.
لذا این نوشته به عنوان مشت نمونه خروار، تلنگری جهت جلب توجه مدیران مربوطه و تلاش در جهت بهبود وضعیت کنونی توسط مسئولان، است.
بر طبق اطلاعات نتایج سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰، جمعیت مناطق ۱ و ۲ بوشهر به ترتیب ۱۰۹۸۶۶ و ۸۵۳۵۶ نفر هستند. این امر نشان دهنده آن است که ۴۳٫۷ درصد جمعیت در منطقه ۲ ساکن می باشند. نکته جالب توجه و قابل پیش بینی در این زمینه، بالاتر بودن سرانه جمعیت خانوار در منطقه ۲ نسبت به منطقه ۱ می باشد.
بر طبق نتایج، سرانه خانوار منطقه ۲، ۳٫۹ نفر در مقابل ۳٫۶ نفر در منطقه ۱ است. در تصویر زیر که در محیط GIS تولید شده است، تعداد خانوار را براساس سرشماری سال ۱۳۹۰ و بر پایه اطلاعات بلوکهای آماری نشان می دهد.
بررسی وضعیت اقتصادی خانوارها و مالکیت خودرو خانوارهای شهر بوشهر (تصویر زیر براساس اطلاعات سرشماری سال ۱۳۹۰ تولید شده است) نشان می دهد که سکنه این نواحی به نسبت از تمکن مالی کمتری برخوردار هستند. نرخ مالکیت خانوار محله هایی مانند دواس و مخ بلند و خواجه ها نسبت به میانگین شهر و مناطق شمالی بسیار پایین می باشد. علاوه بر این، خانه ها و سکونت گاه های غیر رسمی (خارج از ضوابط طرح جامع و تفصیلی شهر) در این نواحی دیده می شود. این امر نشان دهنده لزوم نگاه ویژه مسئولین و مدیران شهری را می طلبد.
نگاهی به وضعیت زیرساختهای حمل و نقلی مانند شبکه معابر نواحی جنوبی و سایر موارد مانند وضعیت ایستگاه های اتوبوس این مناطق نیازمند توجه خاص جهت توسعه هر چه سریعتر می باشند.
با توجه به اقلیم شهر، ایستگاههای مکانیزه و سرپوشیده در منطقه ۱ به چشم می خورد که فقدان آن در منطقه ۲ به شدت احساس می شود. علاوه بر این، باید در نظر گرفت که وجود کاربریهای مهم و جاذب سفر مانند دانشگاه خلیج فارس، امامزاده عبدالمهیمن و … سبب می گردد که روزانه سفرهای گوناگونی به مقصد این منطقه انجام شود.
سرانه فضای سبز در نواحی جنوبی نزدیک به ۴٫۳۲ متر مربع است که در جهت توسعه عدالت اجتماعی و همسان سازی وضعیت با نواحی شمالی شهر (منطقه ۱) باید به ۸ متر مربع افزایش یابد (افزایش نزدیک به ۸۵ درصد). در سال ۱۳۹۲، مساحت میادین، بلوارها و جزایر ترافیکی در منطقه ۱، نزدیک به ۴ برابر منطقه ۲ بوده است.
این امر نشان توسعه بسیار بیشتر معابر در منطقه یک نسبت به منطقه ۲ میباشد که لازم است با همت مسئولان این اختلاف فاحش کاهش یابد.
حتی با وجود اینکه مهمترین تاسیسات هستهای کشور «نیروگاه اتمی» در این منطقه مستقر شده و در همین راستا، هر ساله بازدیدهای گوناگونی از طرف مسئولان و مقامات بلندپایه کشوری صورت میگیرد، وضعیت فعلی منطقه به هیچ وجه زینتبخش و شایسته و البته توجیهپذیر نیست.
طی روزهای اخیر نیز با حضور معاون اول ریاست جمهوری، رئیس سازمان انرژی اتمی و مسئولان استانی کلنگ احداث فاز دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر به زمین زده شد. با توجه به وجود نیروگاه اتمی بوشهر در بخش جنوبی شهر، لازم است به برخی مطالبات به حق مردم شریف این شهر بویژه نواحی جنوبی (با وجود وعده مسئولان) مانند احداث بیمارستان هستهای در شهر بوشهر و رسیدگی به وضعیت نواحی جنوبی شهر، جامه عمل پوشانده شود.
از دیگر مسائل مطرح در مناطق جنوبی، وضعیت نامناسب و در برخی مواقع اسفناک بهداشت و درمان آنهاست که به هیچ وجه شایسته مردم و منطقهای نیست که میراث تاریخی و فرهنگی این مرز و بوم را یدک میکشند. اینجاست که نقش مدیران نمود پیدا میکند. الزامی است که آنها یک گام جلوتر از دیگران بردارند و با جدیت مستمر هم خود مطالبهگر باشند و هم روح مطالبهگری را در مردم زنده کنند. مردم این روزها آگاهتر از آن هستند که بتوان با وعده آنها را اقناع کرد.
کافی است به ساحل زیبا و بکر لیان سری بزنید تا این عظمت خاموش را که ندای محرومیت و البته پتانسیل بالا و نهفته در این منطقه را سر میدهد، به عینه ببینید. این منطقه سرشار از ظرفیتهای غنی گردشگری است که با مدیریت ساده زمان و بودجه میتواند آرامشبخش روح و روان افرادی باشد که برای فرار از هیاهوی زندگی به آنجا پناه میبرند. بیشک توجه به این ظرفیت مغفول میتواند معرف هویت بوشهر به اقصی نقاط کشور باشد.
نام بردن از تمام کاستیها قطعا مجالی وسیع می طلبد و این نوشته برای واکاوی تمام جزئیات نیست. اما اشاره به این موارد می تواند زنگ خطری برای همه مسئولان باشد که نگاهی ویژه به این مناطق مبذول دارند و جهت حل مشکلات این منطقه تلاش مجدانه و کافی نمایند.
لینک کوتاه: