- موضوع خبر : اخبار اجتماعی
- شناسه خبر: 19270
مختار کردی
۱. چرا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نسبت به تمام کشورهای جهان ، حائز اهمیت است؟ و چرا این دوره حساسیتی بیش از سایر دوره ها داشت؟
به نظر میرسد امریکا یکهتاز دنیای معاصر ماست و تقریبا همه به این امر صحه میگذارند، چه در بُعد نظامی و چه اقتصادی و سیاسی. امریکا به دلیل دموکراسی حاکم بر آن همیشه از کشورهای جذاب در حوزه سیاست بوده و این موضوع با توان نظامی روزافزون نیز همراه شده است. طبعا شخص اول چنین کشوری و نحوه انتخاب آن برای بسیاری حائز اهمیت هم هست چرا که سیاستهای ایالات متحده در اکثر نزاعهای سیاسی و نظامی در سرتاسر جهان دخیل است.
سیاست در آمریکا برای مردم خاورمیانه اهمیت دوچندانی دارد چرا که به واسطه وجود منابع سرشار نفتی، امریکا در این منطقه حضور پررنگتر و نقش تعیین کنندهتری ایفا میکند.
سیاستهای روسای جمهور امریکا میتواند تغییرات بسیاری زیادی حتی در ساختار سیاسی کشورهای خاورمیانه به وجود بیاورد که از طرق مختلف قابل انجام است. از تحریم و حمایت از اپوزیسیون گرفته تا کودتا و حمله نظامی.
در چند دهه اخیر امریکا پر خاورمیانه هم رقیب پایدار و هم متحد پایدار داشته و البته این منطقه بازار بسیار خوبی هم برای فروش تسلیحات نظامیشان است که سخت میتوان از آن چشمپوشی کرد که همه اینها از دلایل اهمیت این انتخابات برای خاورمیانه است.
البته نگاه اصحاب سیاسی کشورهای دیگر نیز معطوف به انتخابات امریکا هست اما من تاثیرش را بر خاورمیانه بیشتر میدانم چرا که به وسیله کنترل خاورمیانه میتوان در نظم جهانی تاثیر بیشتری گذاشت.
۲. چرا در ایران امروز مردم بیش از سایر دوران دیگر پی گیر نتیجه انتخابات آمریکا بودند؟
در حدود چهار دههست که روابط پرتنشی بین امریکا و ایران برقرار است که باعث میشده همیشه انتخابات امریکا برای ما از اهمیت زیادی برخوردار باشد. در چهار سال اخیر که دولت امریکا در اختیار حزب جمهوریخواه و شخص ترامپ بوده فشار و تحریمهای حداکثری و بیسابقهای به جمهوری اسلامی وارد شده که ایران را در سختترین شرایط ممکن قرار داده است.
از طرفی دیگه در ایران دولت گویی کشور را به طور کلی رها کرده و همه چیز را به بعد از انتخابات امریکا موکول کرده و این ناامیدی از داخل و سیاستها متفاوت دو حزب بزرگ امریکا باعث شده اقتصاد و آینده شغلی بسیاری در ایران در گرو این انتخاب باشد و بازارهای مالی نیز تحت تاثیر آن قرار بگیرند.
۳. ارزیابی شما نسبت به انتخاب جو بایدن به عنوان رییس جمهور جدید امریکا چیست؟ تاثیر این انتخاب بر مناسبات داخلی و سیاست خارجه ایران را چگونه می بینید؟
پس از خروج یکجانبه امریکا از برجام و وضع شدیدترین تحریمها بر ایران، عملا اقتصاد ایران فلج شد و دولت نیز که توانایی مقابله با این تحریمها را نداشت تمامی برنامهها و هدف گذاریها را متاثر از انتخابات ریاست جمهوری آتی ایالات متحده کرد و کشور را به سمت بیعملی برد به طوری که اکثر اهالی سیاست از رها کردن کشور توسط دولت گفتند.
این انتخابات امریکا، برای ما انتخاب بین ادامه فشار حداکثری یا بازگشت به شرایط برجام بود و به همین دلیل با نگرانی آن را دنبال میکنیم.
به نظر من به طور کلی درباره ایران تفاوت زیادی بین هدف دو حزب بزرگ امریکا وجود نداره اما روش بسیار متفاوتی از هم دارند. برنامهای که توسط کمپین انتخاباتی بایدن ارائه شده تقریبا با شروط ترامپ برای ایران منطبق بوده اما روش جمهوریخواهان به وسیله فشار و تحریم و مجبور کردن ایران به معاملهست اما دموکراتها مایل به توافقات گام به گام مبنی بر اعتماد متقابل و گفتگو هستند که مرحله اول آن نیز در دولت پیشین امریکا حاصل شد.
انتخاب بایدن یا ترامپ بر نقش ایران در خاورمیانه نیز تاثیر بسیار زیادی دارد، بایدن ایران را به عنوان قدرت منطقهای میپذیرد و از این جایگاه مذاکره میکند اما ترامپ خواهان این بود که ایران را به ضعیفترین نقطه خود برساند تا بتواند به راحتی امتیازات زیادی از آن بگیرد که هر کدام از این دو حالت باعث تغییر توازن قدرت بین کشورهای خاورمیانه میشود.
۴. برخی ایرانیان در این انتخابات طرفدار ادامه ریاست جمهوری ترامپ بودند . به نظر شما دلبستگی انان به انتخاب ترامپ بر چه مبنایی بود؟
پس از اعتراضات سال ۹۶ جامعه با سرعت زیادی به سمت دوقطبی طرفدار یا مخالف حکومت حرکت کرد و این دوقطبی خود را در اعتراضات ۹۸ نشان داد و پس از آن نیز سرعت بیشتری گرفت.
قسمتی از این مخالفان جمهوری اسلامی به دلیل فشار بیمانندی که ترامپ به جمهوری اسلامی وارد کرده در این مقابله طرف ترامپ را گرفتهاند. درواقع طرفداری از ترامپ به دلیل مخالفت با سیاستهای داخلی جمهوری اسلامیست و امیدوارند که سیاستهای داخلی جمهوری اسلامی به وسیله فشار خارجی تغییر یابد.
لینک کوتاه: