- موضوع خبر : اخبار اجتماعی, بدون نمایش, زنان, مقالات
- شناسه خبر: 2313
لزوم واکنش دولت به خشونت علیه زنان؛ چرایی (یادداشت اول)
ﺁﺗﻨﺎ ﻣﺮﻛﺰﻱ فعال مدنی، دانشجوی دکترای حقوق عمومی
خشونت علیه زنان از مسائل مشترک زنان در جوامع متعددی است که متأسفانه در طول تاریخ تکرار شده است و در زمان و مکانهای متفاوت اشکال مختلفی به خود گرفته است. شناخت و آگاهیبخشی و تلاش برای تغییر نگرشها در جامعه، از جمله راهکارهای مهم برای کاهش و امحای این پدیده است.
در این راستا، قطعاً نهادها و گروههای فعال بسیاری باید برای رفع آن کوشا باشند. در این میان، دولت (بهمفهوم عام) از مهمترینِ این نهادها است که بهسبب اقتدار و جایگاهی که دارد، دارای ابزارهای متعددی است، از جمله ابزارهای مؤثر در جامعهپذیری و فرهنگسازی و همچنین قانونگذاری.
بنابراین، در ابتدا چرایی لزوم واکنش دولت را بررسی میکنیم و سپس به دو ابزار مهم قانون و فرهنگسازی میپردازیم. از دولت تعاریف بسیاری ارائه شده است. تعریفی که بسیار به آن استناد میکنند، تعریف وبر است که دولت را نهاد مدعی اعمال قدرت مشروع در قلمروی معین تعریف مینماید.
در این تعریف بهشکل مستقیم و حتی در تعاریف دیگر و بهشکل غیرمستقیم مشروعیت از عناصر مهم دولت مدرن است که متضمن پذیرش و رضایت شهروندان و از مقدمات دموکراسی است. این خود مستلزم توجه دولت به حقوق و آزادیهای بنیادین شهروندان و همچنین توجه به خواستهها و نیازهای جامعه بهشکلی مستمر است.
بنابراین، توجه به حقوق شهروندی از عوامل مؤثر بر مشروعیت دولت است. دولتی که به حقوق شهروندان توجه مینماید، متابعت و پذیرش بیشتری از شهروندان دریافت میکند. اما درواقع توجه به حقوق شهروندی از وظایف دولت است و دولت باید درقبال آن به شهروندان پاسخگو باشد.
از دیگر وظایف دولت، تأمین امنیت شهروندان و مهیاکردن شرایط زیست مسالمتآمیز و آسایش جامعه است. این وظیفه از وظایف اصلی هر دولتی است. ازاینرو، دولت موظف است با همۀ شهروندان بهصورت برابر و براساس اصل بیطرفی و بدون تبعیض رفتار نماید و اوضاع جامعه را برای زندگی عاری از خشونت و همراه با آسایش آماده سازد. در این میان دولت باید به زنان نیز بهعنوان شهروندان جامعه نگاهی برابر داشته باشد و موظف است امنیت آنان را در عرصههای مختلف جامعه تأمین نماید.
ازآنجاکه آسیبپذیری این قشر بهسبب عوامل متعددی بیشتر شده است، لازم است با استفادهاز ابزارهای مختلف دولت که هم دارای دامنۀ شمول و گستردگی بیشتری است و هم اثرگذاری بیشتر، در صدد حفظ امنیت زنان برآید. ازطرفی، پلیس و حمایت قضایی و اجتماعی و نیز مراکز سلامت و بهداشت جسمی و روانی از ابزارهای مهم در مواجهه، در حین و پس از اعمال خشونت، در دست دولت است.
باز هم باتوجهبه میزان حضور دولت در عرصههای مختلف، از اقتدار و ابزارهای اثرگذارتری نسبتبه سایر نهادها در مرحلۀ پیشگیری برخوردار است. تعدد انواع و وسعت دامنۀ ورود خشونت علیه زنان نیز دلیل دیگری برای ورود دولت برای برخورد با این نوع خشونت بهشکل جامع است.
بنابراین، فعالیت تکتک افراد جامعه و نهادهای فعال در جامعۀ مدنی در همراهی با دولت نتیجهبخش خواهد بود. ازاینرو، دولت موظف است بااستفادهاز قدرت انحصاری خویش امنیت و آسایش و شرایط زیست عاری از خشونت را برای زنان بهعنوان نیمی از شهروندان خویش برقرار سازد تا به مشروعیتش خدشهای وارد نگردد.
مشیانه
لینک کوتاه: